Blogs

Sollicitatiegesprek voorbereiden? 5 tips die jou daarbij helpen!

tips-sollicitatie.png


Je kan al veel sollicitatiegesprekken hebben gevoerd, maar toch blijft dit spannend als je die ene baan ècht wilt hebben. Elk gesprek is anders en elke gesprekspartner heeft een andere aanpak. Een sollicitatiegesprek is jouw kans om te laten zien dat jij geschikt bent voor de functie. Het is hierbij belangrijk dat de verwachtingen van zowel het bedrijf als van jou persoonlijk op elkaar aansluiten. Passen jouw capaciteiten, vaardigheden en wensen bij de verwachtingen van het bedrijf? Belangrijk is het om jouw persoonlijkheid en kwaliteiten goed naar voren te laten komen. Dit gaat makkelijker met een goede voorbereiding. Maar hoe pak je dit aan?

De volgende 4 tips helpen jou met een goede voorbereiding om zelfverzekerd en proactief je sollicitatiegesprek in te stappen.

Bepaal jouw presentatie

Ten eerste is het belangrijk welke indruk jij wilt achterlaten bij jouw gesprekspartner. Stel dat je sollicitatiegesprek net afgelopen is en jouw gesprekspartner moet jou in een aantal woorden omschrijven. Hoe wil jij dan beschreven worden? Bedenk vooraf hoe jij jezelf gaat presenteren, hoe je wilt overkomen en wat voor indruk je wilt achterlaten. Ben jij bijvoorbeeld een perfectionist die alle documentatie tot in de puntjes (en daar voorbij) aflevert, of iemand die bergen verzet in een uur tijd, maar een gedetailleerde afronding liever aan iemand anders over laat? Wees hierin duidelijk en benoem dit goed. Denk hierbij na wat belangrijk is voor de functie, maar blijf hierbij ook dicht bij jezelf. Ga geen beeld scheppen van jezelf die niet bij jou past. Uiteindelijk komt niemand hier verder mee. 

Oefen het gesprek

Een gesprek voeren doen we vaak, een sollicitatiegesprek daarentegen minder. Het is daarom niet vreemd als je er tegenop ziet. Logischerwijs, kan een goede voorbereiding van het gesprek je helpen om zekerder het gesprek in te gaan. Door persoonlijke vragen van tevoren (mentaal) te oefenen sta je niet met je mond vol tanden wanneer deze worden gesteld tijdens het gesprek. Wat drijft jou? Waar liggen je ambities en wat zijn je dromen? Welke gebeurtenissen hebben jou gemaakt tot de persoon die je nu bent? Het bedrijf wil weten wie ze in huis halen en wat je voor hun kan betekenen. Natuurlijk moet je ook kunnen onderbouwen waarom jij voor deze functie geschikt bent. Wat maakt jou uniek?

Bereid je pitch voor

De vraag ‘Vertel eens wat over jezelf’ wordt vaak gevraagd tijdens een sollicitatie. Wat veel sollicitanten doen is veilig hun CV mondeling toelichten. Het is hier juist de kunst om iets anders te vertellen dan wat er op jouw CV staat. De inhoud van je CV heeft de organisatie namelijk al doorgenomen. Je krijgt nu juist een mooie kans om iets persoonlijks te laten zien en jouw persoonlijke kracht toe te lichten. Met de Elevatorpitch geef je een korte presentatie waarbij je jezelf in een korte tijd kunt ‘verkopen’ aan je gesprekspartner. In je pitch vertel je onder andere wie je bent, wat je te bieden hebt, wat je toevoegt en wat je zoekt. Je leert hierdoor kernachtig jezelf te beschrijven. Wil je weten hoe je dit kunt doen? Lees dan hier meer over pitchen.

Ontspan

Spanning is heel normaal. Dit betekent namelijk dat je de baan graag wilt en de zenuwen houden je alert. Jouw gesprekspartner begrijpt het ook als jij zenuwachtig bent. Toch is het voor jezelf fijner als je ontspannen bent, omdat het gesprek dan wellicht ook vloeiender gaat. Hoe zorg je dat je ontspannen bent? Zorg ten eerste voor een goede nachtrust. Als je uitgeslapen bent, ben je een stuk helderder. Als je bovenstaande punten hebt voorbereid, dan kan je er van uitgaan dat je goed voorbereid bent. Vertrouw hier op en vertrouw ook op jouw eigen kunnen. Je bent uitgenodigd op basis van jouw CV, dus de organisatie heeft het idee dat jij geschikt bent voor de functie.  Wees op tijd bij het gesprek en houdt je doel voor ogen. Raak niet in paniek bij onverwachte vragen en geef er je eigen draai aan. Er bestaat namelijk geen perfect antwoord!

Bereid vragen voor

Daarnaast is het belangrijk te bedenken wat je wilt weten over de baan en werkgever. Je kan wel een algemeen idee hebben van de functie, maar uiteindelijk weet je pas echt hoe de functie eruit ziet als je aan de slag gaat. Je kunt vragen stellen omtrent jouw functie, maar ook over de organisatie zelf. Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit? En wat zijn de doelen van het bedrijf over drie tot vijf jaar? Schrijf vooraf de vragen op, zodat je ze niet vergeet te stellen tijdens het gesprek. 

Met een goede voorbereiding ga je dus ontspannen en professioneel het gesprek in. Ben je het niet geworden? Geen nood! Lees dan hier hoe je je kansen kan vergroten.

Of bekijk al onze Projectbeheersing vacatures