Blogs

Tips om de dag energiek door te komen

Blog energieke dag.png


Wil jij 2016 met een goed gevoel afronden? Dan is dit je kans, want je hebt nog één maand om er alles uit te halen! De laatste loodjes zorgen er vaak voor dat je er tegenop gaat zien en de energie ver te zoeken is. Probeer toch bij elke werkdag het beste eruit te halen wat erin zit. Hoe doe je dit? Het begint bij een goede start van je dag en het eindigt met een gerust hart je werkplek te verlaten.

Begin van je dag

“Een goed begin is het halve werk”. Dit begint bij je wekker. Ben jij een snoozer? Het is erg verleidelijk, maar het helpt niet mee je dag energiek te beginnen. Door gelijk op te staan, voel je je minder vermoeid én hoef je je minder te haasten. Win-win! Ook is een goed ontbijt een aanrader. Onderzoek laat zien dat mensen die een goed ontbijt hebben gehad over het algemeen een betere concentratie en een mindere neiging naar tussendoortjes hebben. Drukke dag voor de boeg? Neem even een momentje in de ochtend om je dag goed in te plannen, voordat alle hectiek begint.

Werk slimmer, niet harder

Zorg dat je je taken indeelt op de hoeveelheid inspanning die deze taak vergt en op jouw eigen werktempo en manier van werken. Ben jij aan het einde van dag wat minder productief? Plan dan de ‘makkelijke’ taken aan het einde van de dag in. Plan taken die meer energie vragen op de momenten in wanneer jij zelf ook meer energie en concentratie hebt. Zo hoef je relatief gezien minder moeite te doen voor jouw werk, waardoor de taak je makkelijker af zal gaan op dat specifieke moment. Door het afronden van taken, met name degene waar je als een berg tegen opziet, voel je je voldaan en tevreden. Je maakt ook nog eens dopamine aan, dit is een geluk stofje waardoor je je actiever, energieker en vrolijker voelt. Heb je moeite om te beginnen aan lastige taken? Leer om jezelf te belonen na het maken van een zwaardere taak. Ga een luchtje scheppen of maak een praatje met je collega. Zo raak je gemotiveerd om aan de taak te beginnen en deze ook zo snel mogelijk af te ronden!

Beweeg!

Bewegen zorgt niet direct voor energie, maar zorgt er wel voor dat onze energie gaat stromen. Ook zorgt bewegen voor ontspanning en trekt je even uit de dagelijkse gang van zaken. Een half uurtje bewegen per dag is al genoeg, wees creatief en loop of fiets naar je werk. Lukt dit niet? Maak dan een wandeling tijdens de lunch of maak s ’avonds of s ’ochtends wat tijd vrij.

Overwerken is overrated

Te lang doorwerken en je eindeloze to-do lijsten proberen af te werken: je productiviteit wordt er hier niet beter op. Uit onderzoek is gebleken dat overwerken over het algemeen niet tot meer output leidt. Ook al is het een moeilijke keuze, soms is het goed het werk even neer te leggen. Morgen is er weer een dag, bekijk dan de taken met een fris oog.

Als het jou lukt energieker de dag door te komen, word je veel productiever. Je zit beter in je vel, je krijgt meer werk af en je bent hier ook tevreden over. Hierdoor zullen je werkdagen minder eentonig zijn. Ga jij het proberen deze maand?

Of bekijk al onze Projectbeheersing vacatures