Blogs

Afwijzing na sollicitatie - hoe ga je ermee om?

Blog afwijzing foto 1.png


Als je aan het solliciteren bent, is het bijna onvermijdelijk dat je ook met afwijzingen te maken krijgt. Je solliciteert voor de functie waar je blij van wordt en die bij je past. Met een beetje geluk mag je op gesprek komen. Je maakt een goede kans en uiteindelijk ben je het toch niet geworden… Je vraagt je af hoe dit nou kan. Gevoelens van teleurstelling en frustratie horen bij deze situatie. Maar hoe ga je nu verder? Met deze tips leer je hoe je het beste om kunt gaan met een afwijzing na een sollicitatie!

Teleurstelling is normaal

Na veel tijd en energie in een sollicitatie te hebben gestoken, is het logisch dat je eerste reactie het gevoel van teleurstelling is. Waarom is de andere kandidaat wel gekozen en jij niet? Er wordt ‘nee’ gezegd, terwijl je ‘ja’ wilt horen!

Acceptatie. Dat is de beste manier om dit te verwerken. Realiseer je dat er simpelweg een betere match is met een andere kandidaat. Door kritisch te kijken naar het bedrijf, je gesprekspartners en de cultuur is het mogelijk te begrijpen waarom jij de baan niet hebt gekregen. Het is niet per se een keuze tegen jou als persoon, maar voor de competenties van een ander.

Blijf positief

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je bij de pakken neer gaat zitten. Reageer beleefd op het bericht van de afwijzing. Het is belangrijk dat je professioneel blijft en laat zien dat je niet zomaar opgeeft. Wie weet heeft de werkgever nog nieuwe vacatures in de aanbieding in de toekomst en laat je alsnog een goede indruk achter!

Leer van je afwijzing

Probeer erachter te komen waarom jij het niet bent geworden en vraag om advies. Heb je te weinig ervaring? Moet je bijscholen? Andere aspecten waar je naar moet kijken? Het analyseren van je sollicitatie kan zorgen voor handige feedback wat veel nut kan hebben in de toekomst.

Richt je bij je volgende sollicitaties op de punten waar het fout ging bij je afwijzing. Leer van de gesprekken die je hebt gevoerd en procedures die je hebt doorlopen. Neem deze ervaring mee naar een volgend sollicitatiegesprek. Hierdoor sta je sterker in je schoenen en maak je meer kans!

Meer lezen over job-ready worden of tips om je sollicitatiegesprek voor te bereiden?

Of bekijk al onze Projectbeheersing vacatures