Risicomanagement

Op zoek naar een job binnen Risicomanagement? Solliciteer direct of bekijk de vacatures. 

Solliciteer direct

jouw-expertise-projectbeheersing-.jpg

Risicomanagement | Visie

Risicomanagement is een belangrijk onderdeel van projectbeheersing. Het bestaat uit het gestructureerd identificeren en beheersen van risico’s binnen projecten, programma’s en portfolio’s. Aan de risico's worden beheersmaatregelen gekoppeld die worden uitgevoerd en gemonitord. Een risicomanager ondersteunt het behalen van de project doelstellingen. Deze professional krijgt te maken met situaties die een grote impact kunnen hebben op de continuïteit en het slagen van een project. Risicomanagement is geen eenmalig proces – het is continue, dynamisch en complex. 

Risicomanagement | Posities

Risicomanagement kan onderdeel zijn van het takenpakket van een projectmanager of project management officer. Projectmanagers worden vaak gevraagd hun risico’s te rapporteren naar een centrale database. In grote organisaties of portfolio’s of in complexe omgevingen, kan er soms behoefte zijn aan een aparte risicomanager. In deze rol is de risicomanager verantwoordelijk voor het opzetten en inrichten van het proces, het managen van project overstijgende risico’s en het op strategisch niveau rapporteren van de risico’s.

schiphol-projectvoorbeeld-risicomanagement.jpg

Projectvoorbeeld Risicomanagement

Nieuwe pier & terminal Schiphol

Schiphol heeft jaarlijks 14 miljoen reizigers die gebruik maken van de services en dit aantal blijft groeiende. Om aan de wensen te blijven kunnen voldoen, zijn er twee grote projecten gaande:  het bouwen van een nieuwe pier en het bouwen van een nieuwe terminal. Dankzij de nieuwe pier, waarbij er acht nieuwe gates komen, wordt de doorstroming vlotter. In 2023 zal de nieuwe terminal in gebruik worden genomen. Zo is er niet alleen een snellere service, maar ook kortere wachttijden en een verbeterde veiligheid.

Vanuit Essentium zijn er CIC-managers (Configuratie-, Issue-, en Changemanager) aan het werk bij deze projecten. Zij ondersteunen de verschillende Project Managers specifiek met het beheren en beheersen van de configuratie, de issues en changes binnen het project.

 

Bekijk alle Risicomanagement vacatures

Heb jij een HBO- of WO-opleiding en minimaal drie jaar projectervaring bij grote organisaties? Breng jij als geen ander projectrisico’s en daaruit voortvloeiende beheersmaatregelen in kaart? Bekijk dan onderstaande vacatures of vul een open sollicitatie in. 

FAQ Risico Management

Ben ik geschikt als risicomanager?
Een goede risicomanager is van vele markten thuis, maar er is niet 1 perfect profiel. Ben jij nauwkeurig en kan jij goed zaken opvolgen? Heb jij snel door of iets kleins uit kan groeien tot een groot probleem? Krijg jij de juiste mensen om tafel wanneer dat nodig is en kan je ze de juiste gesprekken laten voeren? Vertrouwen mensen jou? Met andere woorden: zijn jouw risico management soft-skills dik in orde? Dan zou jij zomaar geschikt kunnen zijn als risicomanager! 

Waar bestaat mijn dagelijks werk uit als risicomanager?
Als risicomanager binnen de projectbeheersing ben jij op dagelijkse basis bezig het met identificeren en beheersen van de risico’s in projecten, programma’s of portfolio’s. Je analyseert de risico’s en stelt een actieplan op om het risico te mitigeren. Je werkt met verschillende stakeholders om te beslissen of de risico's geaccepteerd, voorkomen, verminderd of uitbesteed worden. Het type risico verschilt per bedrijf en sector. Risico’s in IT projecten zijn van een hele andere aard dan risicio's bij energie projecten.

Werk ik als risicomanager niet in isolatie?
In tegendeel! Een risicomanager werkt zelden in isolatie en is vaak juist de spin in het web. Als risicomanager werk je met meerdere afdelingen, groepen of projecten samen. Risico’s komen namelijk zelden in isolatie voor, maar bestaan vaak uit series incidenten of waarschuwingssignalen over meerdere projecten heen. Een risicomanager heeft contact met al deze partijen en faciliteert communicatie om tot een goede risicostrategie te komen. Een projectmanagement officer (PMO) zal bij sommige organisaties beschikbaar om de risico's administratief te verwerken en bij te houden.

Heb je een vraag?

Recruiter Marlies Moor staat je graag te woord!

Marlies Moor 126x185

Marlies Moor

Senior Recruiter

T: +31 (0)10 201 90 08
M: +31 (0)6 422 97 39 06
E: stuur mij een e-mail