Omgevingsmanagement

Op zoek naar een job binnen Omgevingsmanagement? Solliciteer direct of bekijk de vacatures. 

Solliciteer direct

jouw-expertise-projectbeheersing-.jpg

Omgevingsmanagement | Visie

Omgevingsmanagement is een interessant en uitdagend onderdeel van projectbeheersing. Voor vele (publieke en private) projectorganisaties is het een onderwerp dat steeds hoger op de agenda staat. Het wordt steeds duidelijker dat zonder een meewerkende omgeving, de kans van slag van een project gering is. Omgevingsmanagement bestaat uit het verkennen, activeren, sturen en onderhouden van relaties met de betrokkenen bij een project. In projecten spelen veel (en vaak grote) belangen. Het menselijke aspect hierin is cruciaal.

Omgevingsmanagement | Posities

De omgevingsmanager creëert draagvlak bij de omgeving. Op deze manier kan het project vloeiend kan verlopen en wordt het niet geblokkeerd wordt door bepaalde stakeholders. Een goede omgevingsmanager schept begrip en vertrouwen en komt tot een effectieve samenwerking met de verschillende betrokken partijen. Je vindt veel omgevingsmanagers in bouw, waterschap of landschapsprojecten. In IT projecten wordt een omgevingsmanager ook wel stakeholdermanager genoemd. Bij kleinere projecten is dit onderdeel van het werk van de projectleider.

 

Bekijk alle Omgevingsmanagement vacatures

FAQ Omgevingsmanagement

Wat is het doel van omgevingsmanagement?
Het doel van omgevingsmanagement is het komen tot een oplossing die door alle betrokkenen gedragen en ondersteund wordt. De oplossing moet voor alle partijen een acceptabele situatie zijn en bij voorkeur ook voordelen brengen voor meerdere betrokkenen. Er wordt hierbij van bedrijven verwacht dat ze verantwoord zaken doen. Daarbij komt dat stakeholders van projecten (zoals burgers bij een groot bouwproject) hun meningen steeds sterker kunnen uiten. Via strategisch omgevingsmanagement kunnen alle meningen en zorgen in goede banen geleid worden. Op deze manier loopt het project geen vertraging op en wordt het naar wens afgerond.

Ben ik geschikt als omgevingsmanager?
Een goede omgevingsmanager is een veelzijdig persoon met goed ontwikkelde soft-skills. Aan de ene kant is deze professional analytisch sterk en kan goed verbanden leggen. Aan de andere kant is de omgevingsmanager een erg sociaal persoon die snel vertrouwen opwekt bij mensen en dit vertrouwen ook niet schaadt. Een persoon die goed moet kunnen luisteren en veel verschillende meningen in goede banen kan leiden. Het moeilijke aan omgevingsmanagement is dat voor geen enkel project de omgeving hetzelfde in elkaar zit. Dit vraagt om een groot aanpassing en inlevingsvermogen van een omgevingsmanager.

In welke fase van het project komt een omgevingsmanager kijken?
Als een omgevingsmanager strategisch wordt ingezet, is deze professional er al vanaf het begin bij. Tijdens de RFP of planningsfase wordt de omgevingsmanager al betrokken bij gesprekken voor een stakeholderanalyse. Ook kan de omgevingsmanager op dat moment al bij de verschillende betrokkenen peilen hoe zij ‘in het project zitten’. Het is in deze fase nog niet de bedoeling dat de omgevingsmanager met zijn of haar neus in de excel gaat zitten en allerlei diagrammen gaat uitwerken – het is erg belangrijker om met alle betrokkenen in gesprek te gaan en risico’s vroeg te identificeren.

Heb je een vraag?

Recruiter Marlies Moor staat je graag te woord!

Marlies Moor 126x185

Marlies Moor

Senior Recruiter

T: +31 (0)10 201 90 08
M: +31 (0)6 422 97 39 06
E: stuur mij een e-mail