PMO Trends en ontwikkelingen in 2019

PMO Trends & Ontwikkelingen in 2019

Het grootste gedeelte van 2019 ligt achter ons. Een mooi moment om te reflecteren op de PMO-trends en ontwikkelingen die we zien in de markt. In deze blog bespreken we de trends die zich richting 2020 verder zullen ontwikkelen.

PMO: een dynamisch vakgebied

Steeds meer organisaties begrijpen het belang van projectbeheersing om de slagingskans van projecten te verhogen. Daarom werden er de afgelopen jaren veel Project Management Offices ingericht. Hiermee steeg de vraag naar PMO’ers en groeide PMO van een administratieve rol uit tot een strategische partner binnen projectorganisaties.

Op dit vlak zien we twee duidelijke trends in de PMO branche:

 • Trend 1: Het niveau en de autoriteit van de PMO’er verandert
 • Trend 2: PMO’ers moeten mee in de automatiseringsslag

We zien deze trends terug bij onze opdrachtgevers en professionals. Bovendien denken we dat deze in de komende jaren nog sterker naar voren zullen komen. We bespreken de trends hier verder in detail.

pmo-trends-ontwikkelingen-strategie

Het niveau en de autoriteit van PMO'ers verandert: de PMO'er wordt als een strategische partner ingezet binnen projectorganisaties.

PMO Trend 1: Het niveau en autoriteit van de PMO’er verandert

De projecten van onze opdrachtgevers worden groter en complexer. Daarom verwacht men tegenwoordig ook steeds meer van PMO-professionals. Waar er 10 jaar geleden vooral MBO+ niveau werd gevraagd met praktische ervaring, zoekt men nu WO’ers met analytische skills. PMO’ers draaien mee op strategisch niveau, hebben meer bevoegdheid en een meer sturende rol. De PMO’er is vaak de spin in het web en de constante factor in een dynamische projectomgeving.

 • Nieuwe PMO soft-skills

Naarmate er meer wordt verwacht van PMO professionals, worden ook soft-skills voor PMO’ers nog belangrijker. Opdrachtgevers verlangen van PMO’ers natuurlijk dat de project financiën en planningen perfect in orde zijn. Maar daarbij wil men ook dat PMO’ers:

 • helder communiceren
 • proactief zijn
 • kritisch denken
 • tijdig problemen signaleren
 • teams coachen in de project methodieken van de organisatie

Het is voor PMO’ers niet meer voldoende om rapporten te creëren en te versturen. Ze moeten de “vertalers” tussen de data en de stakeholders zijn. 

 • Nieuwe PMO hard-skills

Naast nieuwe soft-skills, vragen opdrachtgevers in toenemende mate naar nieuwe hard-skills. PMO’ers die data kunnen verwerken (data-analyse, datamigratie, het maken van dashboards) of technische skills hebben (denk aan het bouwen van workflows, programmeren).

Projectbeheersing professionals die hun weg weten in Power BI, Sharepoint of nieuwe cloud tools hebben een groot voordeel. Ze gebruiken niet alleen data uit het verleden, maar weten ook vooruit te kijken door trends te herkennen en scenario’s te creëren. Zo kunnen organisaties inspelen op mogelijke kansen of risico’s verkleinen.

 • PMO & Agile hand in hand

De vraag naar PMO’ers met Agile skills stijgt voortdurend. Agile werd lange tijd gezien als een buzzwoord, maar veel projectorganisaties gaan nu echt over op een Agile manier van werken.

Hoewel de rol van PMO’ers in een Agile omgeving nog niet 100% duidelijk is, zien we dat PMO’ers de product teams en projectmanagers nog altijd ondersteunen. Bijvoorbeeld met het kiezen van de juiste delivery methodieken en de juiste tools. De teams kunnen autonoom aan het werk, wat echter niet wil zeggen dat alle regels overboord gaan en er een wildgroei aan projecten kan ontstaan. De uitdaging voor PMO hierin is om een gezonde balans te vinden tussen flexibiliteit en overzicht. 

 • Nieuwe PMO Trainingen & Certificeringen

Het is niet eens zo gek lang geleden dat er alleen maar projectmanagement opleidingen waren voor PMO-professionals. De meest gevraagde certificaten en opleidingen voor PMO’ers zijn ook nu nog Prince2, P3O en Lean Six Sigma. Maar hier komt langzaam verandering in. Er komen meer aanbieders van (korte) opleidingen voor PMO’ers en er is sinds kort de IPMA-PMO certificering. Deze certificering wordt steeds vaker gevraagd door opdrachtgevers. Ook coaching certificaten, data-analytics cursussen of andere ontwikkeltrajecten worden steeds meer erkend.

Lees ook: Wat is projectbeheersing?

PMO Trend 2: PMO’ers moeten mee in de automatiseringsslag

Ondanks de toenemende vraag naar PMO’ers neemt de vraag naar traditionele PMO’ers af. Veel financiële en administratieve taken worden geoutsourcet naar een (offshore) backoffice. Ook worden simpele taken en rapporten meer en meer geautomatiseerd. Door de veranderende omgeving wordt er meer van de PMO gevraagd op het gebied van tools, processen en IT.

 • Nieuwe PMO tools

Elke PMO’er heeft natuurlijk de Microsoft Office producten op zijn computer staan, maar er wordt binnen projectorganisaties steeds vaker gebruik gemaakt van cloud software tools.  Deze tools worden vooral gebruikt voor het Agile werken, het visualiseren van data, forecasting en het opzetten en automatiseren van workflows. Ze maken het werk van PMO’ers makkelijker en leggen tegelijkertijd de focus op de input. Als de data die het systeem in gaat goed is, komt er ook waardevolle data uit.

Van PMO’ers wordt tegenwoordig vaker verwacht dat ze affiniteit met technologie hebben. Junior PMO’ers zullen veel met de nieuwe tools werken. Senior PMO’ers en PMO directeuren worden soms gevraagd het aankoopproces van een nieuwe tool te begeleiden.

 • Bots & RPA – Robotic Process Automation

Bots en Robots – het klinkt als iets futuristisch, maar het is dichterbij dan je denkt. Project organisaties gebruiken steeds vaker bots of RPA om simpele en tijdrovende processen te automatiseren. De meest geschikte processen, zijn processen die van waarde zijn voor de klant, vaak herhaald worden en waar snel fouten in kunnen sluipen.

Enkele voorbeelden hoe men bots en RPA in PMO kan inzetten:

 • Het automatisch versturen van betalingen naar leveranciers op het moment van boeken van de projectkosten, in plaats van een handmatige actie
 • Een chatbot die een link naar een specifiek contract of document uit de database ophaalt, als een gebruiker hierom vraagt
 • Een workflow voor het goedkeuren van timesheets van externe leveranciers
 • Een bot die een handmatig rapport (wat data uit 5+ systemen gebruikt) automatiseert en dit rapport dagelijks update in plaats van 1x per week.

Deze trend gaat hand in hand met de toegenomen vraag naar PMO’ers met een technische achtergrond – er worden alsmaar meer PMO’ers gezocht die skills hebben in de automatisering, of hier interesse in hebben en willen doorgroeien.

pmo-trends-ontwikkelingen-automatisering

Elke PMO’er heeft natuurlijk de Microsoft Office producten op zijn computer staan, maar er wordt binnen projectorganisaties steeds vaker gebruik gemaakt van cloud software tools. 

Relevant blijven als PMO-professional

Als PMO professional is het belangrijk dat je relevant blijft. Denk na over welke richting jij op wilt in het PMO vak, waar jouw opdrachtgevers naar vragen en waar jij energie van krijgt. Bekijk of het mogelijk is om voor deze skills (PMO) certificaten te halen of om je hier verder in te ontwikkelen.

Ben je op zoek naar een nieuwe PMO rol? Neem dan een kijkje bij onze PMO vacatures of neem contact op met een van onze consultants. 

Gerelateerde artikelen