Kwaliteitsmanagement

Kwaliteitsmanagement | Visie

Kwaliteitsmanagement is een tak van projectbeheersing waarin wordt gestreefd naar de beste kwaliteit van een proces, product of afdeling. De kwaliteitsmanager legt de kwaliteitseisen (van klanten of andere partijen) vast in werkwijzen en eisen aan de processen en producten. Door het opstellen van deze kwaliteitsnormen, het uitvoeren van inspecties en reviews en het creëren van een “high-quality mindset” binnen een organisatie wordt gezorgd dat een organisatie aan de kwaliteitseisen voldoet.

Kwaliteitsmanagement | Posities

Bij Essentium zijn wij altijd op zoek naar ervaren kwaliteitsmanagers met minimaal 3 jaar ervaring binnen grote bedrijven of in een soortgelijke rol. De kwaliteitsmanager heeft kennis van relevante wetgeving en ervaring met het opzetten van kwaliteitsmanagementsystemen of methodieken. Deze persoon kan werkprocessen op begrijpbare manieren beschrijven en implementeren. Kwaliteitsmanagers helpen opdrachtgevers die op zoek zijn naar minder kosten, hogere kwaliteit producten of hogere klant tevredenheid.

FAQ Planningsmanagement

Zijn er trainingen en opleidingen voor kwaliteitsmanagement?
Als kwaliteitsmanager ben jij een meester in het vinden en het wegnemen van obstakels en knelpunten in organisaties. Je neemt mensen mee in verbetertrajecten en wordt blij van meetbare vooruitgang. Helaas zijn er voor de theoretische kant van kwaliteitsmanagement geen specifieke WO of HBO opleidingen. Wel zijn er veel kortere en theoretische opleidingen waardoor je goed onderlegd voor de dag kan komen. Daarnaast zijn de meeste kwaliteitsmanagers bekend met de stromingen en methodieken in het kwaliteitsmanagement. Hierbij kan je denken aan de kwaliteitsstandaarden van ISO 9000 en (lean) Six Sigma. Ook minder bekende technieken zoals Poka Yoke (gericht op het voorkomen van fouten) worden regelmatig gevraagd door opdrachtgevers. Als je wilt solliciteren op vacatures in kwaliteitsmanagement helpt het zeker als je relevante Projectbeheersing certificaten en opleidingen hebt.

Met wie werk ik veel samen als kwaliteitsmanager?
Kwaliteitsmanagement is zelden een afgebakende afdeling. Dit komt omdat kwaliteitsmanagement veel raakvlakken heeft met de mensen en processen door de gehele organisatie heen. Kwaliteitsmanagers werken vaak als onderdeel van een interdisciplinair team, of op een specifiek project of programma. Ook ligt het aan de organisatie of de kwaliteitsmanager voornamelijk een adviserende rol vervult, of ook zelf meewerkt aan bijvoorbeeld procesoptimalisaties. Ook kan een PMO afdeling een kwaliteitsmanagement rol op zich nemen. In ieder geval werkt de kwaliteitsmanager vrijwel nooit alleen!

Waar krijgt een kwaliteitsmanager energie van?
Een kwaliteitsmanager komt in de ochtend zijn bed uit omdat hij energie krijgt van minder fouten, kostenreducties, hogere klanttevredenheid en hogere effectiviteit. Klanten met hoge kwaliteitseisen ziet een goede kwaliteitsmanager als uitdaging, niet als gezeur. Kwaliteitsmanagement ondersteunt de doelen van een organisatie door ervoor te zorgen dat stakeholders vertrouwen hebben in projecten en programma’s. Door hoge kwaliteit de standaard te maken, worden de doelen en voordelen van projecten gerealiseerd.

Meer weten over dit vakgebied?

We horen graag waar jouw uitdaging ligt en helpen je met een passende oplossing. Neem contact op met Marlies Moor en wij helpen je direct verder.

 

Marlies Moor

Senior Recruiter

T: +31 (0)10 201 90 08
M: +31 (0)6 422 97 39 06
E: stuur mij een e-mail