Projectmanagement

Projectmanagement | Visie

Projectmanagement is een stroming binnen de projectbeheersing en heeft als doel om projecten binnen een bepaalde tijd en budget af te ronden. Projectmanagers zjin eindverantwoordelijk voor het resultaat van het project. Zij houden zich bezig met resource management, financial management en de projectplanning. Tijdens het project heeft de projectmanager de verantwoordelijkheid om de voortgang van een project bij te houden, risico's te identificeren en hierover te rapporteren naar stakeholders.

Projectmanagement | Posities

Goede projectmanagers zorgen dat de project deliverables op tijd worden opgeleverd. De projectleider beheerst de projectrisico's en is daarnaast het aanspreekpunt voor alle stakeholders en teamleden. De projectleider kan het project leiden via verschillende projectmanagement methodes, zoals PRINCE2, PMBoK en Agile. Projectmanagers en -ondersteuners kunnen zich certificeren in deze methodes. Organisaties vragen vaak naar deze certificaten in projectmanager vacatures, om zo de ervaring en kwaliteit van een kandidaat in te kunnen schatten.

FAQ Projectmanagement

Hoe word ik een projectmanager?
Er bestaat geen officiële projectmanagement opleiding. In de meeste projectmanagement vacatures wordt gevraagd om een afgeronde HBO of WO-opleiding, met enkele jaren werkervaring in de relevante branche. Ervaren projectmanagers hebben meestal binnen een organisatie kennis gemaakt met het vak projectbeheersing. Daarna hebben ze zich verdiept in de theorie door het behalen van projectmanagement certificaten. Wil jij na je studie direct als junior projectmanager aan de slag? Dan is het Essentium Young Talent programma wellicht iets voor jou.

Wat zijn de kwaliteiten van een goede projectmanager?
Een goede projectmanager kan overzicht houden, maar is ook op de hoogte van de details die er binnen het team spelen. De projectmanager is gevoelig voor wat er in de omgeving van het project en de algehele organisatie gebeurt. Daarbij let de projectmanager heel goed op de menselijke kant van het project. Ook is een goede projectmanager creatief binnen een gestructureerde manier van werken. Deze professional heeft een strakke planning en weet precies wat er gebeurt, maar biedt wel ruimte voor het inventief oplossen van risico’s en problemen.

In wat voor organisatie kan ik komen te werken als projectmanager?
In principe kun je als projectmanager terecht bij organisaties in alle sectoren. Bij Essentium detacheren we professionele projectmanagers bij grote organisaties. Onze professionals werken in sectoren als IT, bouw, infrastructuur en de energiesector. Natuurlijk heeft een projectmanager in de bouw een andere achtergrond dan een projectmanager in ICT, maar de skill set die nodig is om een goede projectmanager te zijn is vergelijkbaar. Kijk hier als je op zoek bent naar projectbeheersing of projectmanager vacatures.

Meer weten over dit vakgebied?

We horen graag waar jouw uitdaging ligt en helpen je met een passende oplossing. Neem contact op met Marlies Moor en wij helpen je direct verder.

 

Marlies Moor

Senior Recruiter

T: +31 (0)10 201 90 08
M: +31 (0)6 422 97 39 06
E: stuur mij een e-mail