De Project, Business en Financial Controller – Wat zijn de verschillen?

Wat is de ROI van het project? Hoe staat de organisatie er financieel voor? Hoe wordt het budget voor het aankomend jaar verdeeld? Dit soort vraagstukken worden over het algemeen beantwoord door een projectcontroller, business controller of financial controller. Op het eerste gezicht lijken deze functies misschien erg op elkaar, maar inhoudelijk verschillen ze enorm. Wat deze verschillen precies zijn? Dat bespreken we in dit artikel.

De Projectcontroller

De projectcontroller is het financiële geweten van een project of programma. Naarmate bedrijven meer en grotere programma’s en projecten uitvoeren, wordt de noodzaak voor een projectcontroller groter.

1. Wat doet de projectcontroller?

De projectcontroller houdt de financiële administratie van een project bij en bewaakt de planning en het budget. Inzicht en advies geven in financiën en risicomanagement vallen onder zijn taken. Deze professional houdt zich bezig met vragen als:

  • Wat was het originele budget?
  • Wat zijn de actuals en de ETC?
  • Wat is de voortgang van het project?
  • Wat zijn risico’s en issues die impact kunnen hebben op het financieel resultaat van het project?

De projectcontroller werkt veel samen met de projectmanager en de PMO.

Project, Business en Financial Controller verschillen - projectbeheersing (1)
De projectcontroller is het financiële geweten van een project of programma.

2. Wat moet de projectcontroller kunnen?

Er wordt vaak de aanname gedaan dat een projectcontroller een financiële achtergrond moet hebben. Dit is niet altijd waar. De projectcontroller excelleert voornamelijk in het overzicht houden over de financiële performance van een project. Hierbij zijn echter niet alleen de cijfers belangrijk. De projectcontroller kijkt ook naar de omgeving van het project (risico’s, stakeholders, andere projecten) en hoe die van invloed kan zijn op het succes.

Met deze skills is de projectcontroller onmisbaar als devil’s advocate in het leiderschapsteam van een programma of project. De projectcontroller is assertief en heeft een opbouwende, kritische houding ten opzichte van financiële beslissingen. Het is hierbij wel belangrijk om te weten dat organisaties de rol van de projectcontroller op een verschillende manier in kunnen vullen

3. Hoe word ik projectcontroller?

Er is geen specifieke HBO/WO-opleiding tot projectcontroller. Vaak zien organisaties wel graag een sectorspecifieke hbo-opleiding, met ervaring in een financiële functie of een parttime controller opleiding. Daarnaast is een bachelor studie in bedrijfseconomie een goed startpunt voor jouw rol als junior projectcontroller.

4. Waar vinden we de projectcontroller?

Projectcontrollers vind je voornamelijk bij grote organisaties zoals corporates en bedrijven die meerdere projecten uitvoeren. Zelf hebben we vaak leuke opdrachten en jobs voor ervaren projectcontrollers bij uitdagende programma's en grote projecten. Ook als beginnend projectcontroller kun je via Essentium kennismaken met deze specialisatie. Je werkt dan samen met ervaren projectmanagers aan mooie projecten. Daarbij leer je alle in’s en out’s van projectbeheersing en kom je te werken in een gedreven team van projectcontrollers.

Enthousiast geworden? Neem dan contact op met Quirijn Rademakers. Dan kijken we of we op dit moment een passende projectcontroller vacature voor je hebben.

Lees Meer: Top 5 PMO Certificaten

 

De Business Controller

Business controllers zijn de sparringpartners van het leiderschapsteam binnen een organisatie. Business controllers werken niet zozeer aan de cijfers, maar mét de cijfers. In de zoektocht naar procesoptimalisatie en verbeteringen, gebruiken ze financiële informatie als startpunt.

1. Wat doet de business controller?

Business controllers analyseren de cijfers van een organisatie en gaan op zoek naar verbetermogelijkheden. Ze werken continue aan het efficiënter en winstgevender maken van processen of afdelingen. Naast deze interne focus, hebben business controllers ook een externe focus. Hierbij kijken ze naar wat voor mogelijkheden en risico’s de marktontwikkelingen met zich meebrengen.

De business controller werkt eveneens aan het opstellen en controleren van business cases. Daarnaast is de business controller vrijwel altijd betrokken bij de opzet en uitvoering van de planning en control cyclus binnen een organisatie.  

2. Wat moet de business controller kunnen?

Business controllers zijn naast expert in de cijfers, ook inhoudelijk sterk. Ze zijn goed op de hoogte van de business processen in hun domeinen. 

Ondanks dat de business controller ook een strategische functie uitoefent, moet deze professional wel degelijk financieel goed onderlegd zijn. Zo kunnen businesscontrollers de invloed van interne en externe factoren op de financiële resultaten van de organisatie goed analyseren.

3. Hoe word ik business controller?

Er is geen officiële opleiding tot business controller. Meestal hebben zij een business- of economiegerelateerde opleiding gedaan, waarna ze intern doorgroeiden naar businesscontroller. Daarnaast zijn er avond- of parttime opleidingen tot business controller beschikbaar. Veel senior business controllers die via Essentium geplaatst worden zijn geregistreerd als Register Accountant of Register Controller.

4. Waar vinden we de business controller?

Business controllers zijn te vinden bij grote MKB-bedrijven tot multinationals. In MKB-bedrijven vind je vaak 1-2 business controllers die een uitgebreid takenpakket hebben. In grotere bedrijven zijn er meerdere businesscontrollers. Zij beheren allemaal een eigen domein binnen de organisatie.

Bij Essentium detacheren we business controllers bij grotere publieke en private organisaties. Ben jij op zoek naar een baan als business controller? Neem dan contact op met onze consultants om te kijken of we een geschikte uitdaging voor je hebben.

verschillen Project, Business en Financial Controller (1)
Controllers zijn niet alleen bezig met de cijfers - ze moeten ook bedrijfskundige inzichten hebben

De Financial Controller

De financial controller is van de drie controllers degene die het meest met de cijfers bezig is. Financial controllers hebben een controlerende functie en adviseren daarnaast het leiderschap over financiële en bedrijfskundige beslissingen.

1. Wat doet de financial controller?

Financial controllers weten alles van cashflow management, profit & loss rapportages, de balans en jaarcijfers. Ook (internationale) regelgevingen zoals de GAAP zijn bekend materiaal. De financial controller werkt aan (periodieke) financiële en management rapportages en controles. Daarnaast werkt hij mee aan het opstellen van budgetten en het creëren van meerjarenplannen.

2. Wat moet de financial controller kunnen?

Financial controllers werken erg gedetailleerd en zorgvuldig. Ze kunnen cijfers van laag niveau omzetten naar rapportages over de algemene financiële situatie van een organisatie. Personen in deze rol moeten betrouwbaar overkomen en helder kunnen communiceren over zeer complexe zaken. De financial controller is stressbestendig – dit beroep kent hoge pieken in de werkdruk. Een voorbeeld hiervan is de periode waarin de jaarrapportages voorbereid moeten worden.

3. Hoe word ik financial controller?

Veel financial controllers hebben een achtergrond in accounting of bedrijfseconomie. Voor de meeste financial controller rollen wordt er minimaal een bachelor accountancy gevraagd. Sommigen hebben een algemene business opleiding gedaan, aangevuld met een post-hbo of masteropleiding. Ook zijn er tegenwoordig steeds meer HBO en WO-opleidingen “finance and control” te vinden die erg goed bij het profiel van een financial controller aansluiten. Vele senior financial controllers zijn geregistreerd Register Accountant of Register Controller.

4. Waar vinden we de financial controller?

Financial controllers vind je over het algemeen op de finance en control afdeling van grotere bedrijven. Ben jij op zoek naar een baan als business controller? Neem dan contact op met Quirijn Rademakers om te kijken of we een geschikte uitdaging voor je hebben.

 

De Project, Business en Financial Controller

Het grootste verschil tussen de drie functies is het tijdscomponent en de omgeving. De projectcontroller focust zich op het bewaken van het budget binnen een vaste termijn van een programma of project. Dit in tegenstelling tot de business en financial controller die normaal niet in de projectorganisatie werken. Zij kijken dan ook meer naar de lange termijn voor een organisatie. 

Het grootste verschil tussen de business controller en financial controller, is dat de businesscontroller meer toekomstgericht is en een adviserende rol heeft. Financial controllers zijn meer gefocust op rapportages en resultaten, daarom bekijkt hij zaken uit het verleden. Ook verschillen de profielen van business controllers en financial controllers erg van elkaar.

We kunnen de verschillen tussen de project, business en financial controller als volgt samenvatten:

 

 

Project Controller

Business Controller

Financial Controller

Afdeling

Project Delivery

Finance & Control

Finance & Control

Scope

Project / Programma

Externe Markten, kostenbesparingen, efficiëntie winsten, P&C Cyclus

Algemene financiële resultaten van organisatie

Perspectief

Project / Programma

Toekomst

Verleden

Opleiding

HBO +

Parttime opleiding

HBO/WO en Post-HBO Post-Master parttime opleidingen, Register accountant/controller

HBO/WO met aanvullende opleidingen. Register accountant/controller

Profiel

Assertief, devil’s advocate, stakeholder management

Pro-actief, resultaatgericht, kansen zien

Zorgvuldig, detail georiënteerd, regels en procedures

 

Project of Business Controller bij Essentium?

Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging als project of business controller? Dan ben je bij Essentium aan het goede adres. Neem een kijkje bij onze project, business en finance control vacatures via onderstaande button of neem direct contact op met onze consultants.

Bekijk alle control vacatures

 

Gerelateerde Artikelen