Historisch, daadkrachtig & onbaatzuchtig: De ondernemende voedselbank

Deze maand zijn we op bezoek geweest bij de voedselbank in Rotterdam. We zijn erg onder de indruk van de professionaliteit van deze organisatie die enkel draait op vrijwilligers. Wij wilden meer weten over deze geoliede machine. We spraken met Willem, die ons vertelt hoe het succes van de vestiging in Rotterdam zo groot is geworden.

De kracht van Rotterdam

Historisch, daadkrachtig, onbaatzuchtig: de voedselbank Rotterdam is de oudste voedselbank van Nederland. Vanuit deze havenstad is een landelijke organisatie ontstaan met in totaal 11.000 vrijwilligers die wekelijks 40.000 voedselpakketten uitdelen. Inmiddels is deze Voedselbank gegroeid tot een regionaal distributiecentrum, van waaruit grote partijen voedsel richting Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland gaan. Willem is er trots op. “Vanwege de locatie kunnen we het ons permitteren om eigen transport in ons bezit te hebben en hebben we zelf een productielijn in onze grote hal.” In Rotterdam werken ongeveer 400 vrijwilligers die wekelijks duizenden voedselpakketten uitdelen. Zij zijn de kracht achter het succes van deze vestiging.

132,500 Nederlanders krijgt een voedselpakket

Meer dan een miljoen mensen leven onder de armoedegrens in Nederland. Degenen die het hier het zwaarst hebben komen in aanmerking voor een voedselpakket van de Voedselbank. Dit zijn in totaal 132,500 Nederlanders die van pakketten worden voorzien. Veelal wordt het voedsel aangeleverd door sponsoren. Het gaat niet alleen om voedsel, maar ook om in de basishygiëne te voorzien. Denk aan zeep, shampoo of tampons. Ondanks de moeilijke tijd gingen de samenwerkingen met bedrijven, instellingen, overheden en particulieren de afgelopen maanden gewoon door.

Rotterdamse mentaliteit

Willem, voorheen groot zakenman binnen de PR en reclame, legt het succes van de vestiging uit. “We zijn een echt Rotterdams bedrijf met een Rotterdamse mentaliteit. Wij denken in mogelijkheden: waar de ene deur dichtgaat, gaan er tien andere ramen open. Toen wij bijvoorbeeld op 16 maart hoorden dat de horeca dichtging, zat ik een kwartier later met de Markthal aan de telefoon. Het gaat om mogelijkheden creëren en buiten de gekaderde lijnen denken. Het kon niet zo zijn dat wij duizenden mensen geen eten kunnen geven. Alle vrijwilligers die binnen de risicogroep vallen zijn thuis of hebben extra maatregelen genomen. Maar iedereen wilde zoveel mogelijk blijven doen. De inzet van alle vrijwilligers is verreweg het grootste succes van deze hele onderneming.”

Zakenleven of Voedselbank?

We vroegen Willem wat zijn voorkeur had: Liever het zakenleven of de Voedselbank? “Het harde werken in de zakenwereld ging altijd ten koste van iets anders. De targets drukten met name altijd op mijn schouders, waardoor je altijd stress hebt, gejaagd bent en moe bent. Mijn humeur, gezondheid en tijd hebben hier altijd zwaar onder geleden. Nu doe ik iets puur omdat ik het leuk vind. Er zijn geen targets. En succes wordt niet meer uitgeteld in bonussen (wat natuurlijk ook leuk is), maar nu is het succes dat het leven van anderen een beetje makkelijker en leuker wordt. Het klinkt cliché, maar uiteindelijk is dat zoveel waardevoller dan geld. Dat voelt iedereen zo hier. Er zijn veel mensen die altijd ondernemer zijn geweest, dus er is veel kennis in huis.”

Doe jij mee met onze kerstactie 2020 voor de voedselbank?

De voedselbanken in Nederland hebben het zwaar. Vanwege de horecasluiting is er minder aanvoer van voedingsproducten. Juist in deze tijd hebben mensen dit harder nodig dan anders. Wij willen hier iets aan doen. Wij hebben dit jaar een actie opgezet om in de week van 21 december voedingsproducten bij de Voedselbank van Rotterdam te brengen. 

Jij kan hierbij helpen! Zoek een oude doos die je nog in de kast heb liggen en vul deze met voedingsproducten die je nog in huis hebt of kwijt kan. Stuur deze op of breng deze langs en wij zorgen dat jouw producten bij de voedselbank terecht komen.

Als je de spullen af wil geven bij ons verzoeken we je om een afspraak te maken via 0618974210 om dit op een veilige manier te kunnen doen. Je mag de doos ook opsturen en de kosten voor het verzenden declareren bij ons via admin@essentium.nl. Zorg dan dat je naam, bewijs van aankoop en je rekeningnummer in de mail staan. Dan maken we het geld z.s.m. naar je over.