Bouw & Infra

De afgelopen jaren heeft de bouw- en infra sector nogal wat voor zijn kiezen gehad. 2019 was het jaar van de PFAS- en stikstofcrisis in de bouw. De effecten hiervan zijn door de lange doorlooptijd van bouwprojecten in 2020 en 2021 zichtbaar geworden. Ook de gevolgen van de Coronacrisis worden langzaamaan duidelijk. We zien dat er minder aanbestedingen op de markt zijn. Een negatieve prijsdruk, door een toename van inschrijvende partijen op een aanbesteding, is het gevolg. 

Door het gebrek aan aanbod van woonruimte, zal de vraag naar nieuwbouwwoningen blijven toenemen. Een positieve impact op de bouwsector, maar wellicht wel met een lange aanloop dat zal leiden tot een hoge druk op organisaties en materialen op langere termijn.

Nieuwe contractvormen hebben de Bouw & Infrastructuur sector de jaren ervoor veranderd. De sector heeft meer verantwoordelijkheden gekregen. Het is niet meer een kwestie van enkel bouwen, maar van het managen van het gehele contract. Integrale projectbeheersing blijft de nieuwe standaard. Zaken als ketenintegratie, Lean en BIM komen hierbij om de hoek kijken.

De mensen van Essentium hebben ervaring in complexe, multidisciplinaire projecten. Wij zijn partner van opdrachtgevers als BAM, Cofely en Dura Vermeer.

Trends binnen Bouw & Infra

Digitalisering

Binnen de bouwsector is een grote digitaliseringsslag bezig. Veel handmatig werk wordt vervangen door automatisering. De adoptie van tools en digitale werkwijzen zorgt ervoor dat de bouw sneller en efficiënter gaat werken. Grote spelers zullen hun ogen gericht hebben op ketenintegratie. Alles om minder kosten te maken, maar meer efficiëntie te bereiken.

Duurzaam bouwen

In september 2013 heeft de overheid een handtekening gezet onder het energieakkoord. Hierin is afgesproken dat in 2050 de volledige gebouwde omgeving energieneutraal is. Duurzaamheid is dus een belangrijk thema voor elke organisatie op dit moment, maar de bouwsector ondervindt direct de effecten van deze doelstelling. Innovaties van bouwbedrijven zijn dus noodzakelijk. Dit betreft de keuze van het materiaal, de werkwijze, de uitvoering van het project en de informatievoorziening.

Meer weten over de mogelijkheden?

We horen graag waar jouw uitdaging ligt en helpen je met een passende oplossing. Neem contact op met Gijs van de Zande en wij helpen je direct verder.

 

Gijs - 126x185 

Gijs van de Zande

Recruitment consultant

T: +31 (0)10 201 90 08
M: +31 (0)6 19 69 49 09
E: stuur mij een e-mail