Projectcontrol

Project control | Visie

De projectcontroller is verantwoordelijk voor de financiën in de breedste zin van het woord. Hij/zij bewaakt met de projectplanner de planning en zorgt ervoor dat het budget niet wordt overschreden. Hierbij komt ook een stuk risicomanagement kijken. Ook wordt er gekeken naar het technisch inrichting van projecten, zoals het aanmaken van costcenters en WBS (work breakdown structures) om kosten op te boeken. De projectcontroller is constant bezig met budgetteren, bewaken en bijsturen.

Project control | Posities

Binnen elk project is er sprake van project control. Als er sprake is van een klein project neemt de projectleider dit meestal op zich. Maar als er grotere of complexe projecten zijn wordt er vaak een projectcontroller ingeschakeld als rechterhand van de projectleider. Deze persoon neemt dan specifiek het financiële stuk van het project op zich. Afhankelijk van de ervaring van de projectcontroller kan hij/zij ingezet worden op steeds groter wordende projecten en programma’s.

FAQ Projectcontrol

Wat zijn de kenmerken van een goede projectcontroller?
Een projectcontroller heeft ten eerste oog voor detail en een groot analytisch vermogen. Op basis van de financiële data analyseert deze professional de trends in het project en ontdekt risico’s voordat het problemen worden. Tegelijkertijd kan de projectcontroller goed het overzicht houden over de verschillende delen van het project. Hierdoor kunnen veranderingen in het budget tijdig gemanaged worden. Een projectcontroller houdt ervan als alles klopt en kan goed samenwerken met de Project Manager en/of de PMO. 

Zijn er opleidingen om projectcontroller te worden?
Voor de rol van projectcontroller wordt er meestal om minimaal HBO-niveau gevraagd, maar er is geen officiële HBO of WO-opleiding. Voor de hand liggende vooropleidingen zijn business administration, economie of accounting met een specialisatie in (financial) controlling. Er zijn wel deeltijd en avondopleidingen te volgen ter verdieping. Ook wordt het gewaardeerd als je een projectmanagement certificaat op zak hebt. Business en Financial controllers hebben andere eisen aan de opleidingen en certificeringen. 

In wat voor organisatie kan ik komen te werken als projectcontroller?
Elk bedrijf dat projecten draait heeft projectcontrollers nodig. Voorwaarde is natuurlijk wel dat de projecten groot genoeg zijn om een projectcontroller te kunnen verantwoorden. Als dit niet zo is neemt de PMO of Project Manager deze rol vaak over. Wil je in een specifieke industrie aan de slag (zoals de bouwopenbaar vervoer of de zorg) is het vaak noodzakelijk dat je ervaring in de industrie hebt. Er kunnen namelijk bepaalde nuances aan de financiële regels of manier van werken zitten. 

 

Meer weten over dit vakgebied?

We horen graag waar jouw uitdaging ligt en helpen je met een passende oplossing. Neem contact op met Marlies Moor en wij helpen je direct verder.

 

Marlies Moor

Senior Recruiter

T: +31 (0)10 201 90 08
M: +31 (0)6 422 97 39 06
E: stuur mij een e-mail